2010-06-10 07:25:00 MESAR Njjihov posao uključuje sljedeće radne zadatke: preuzimanje stoke za klanje; omamljivanje i klanje (odnosno ubijanje električnom strujom); šurenje, skidanje čekinja i opaljivanje (kod svinja); skidanje kože (kod goveda); otvaranje trupa i vađenje crijevnog kompleta; rasijecanje trupa, te obradba buta i plećki; topljenje masnog tkiva (kod svinja) i iskoštavanje leđa, vrata, slabina i glave svinja i goveda. Osim pripreme svježeg mesa za prodaju, mesari i konzerviraju meso kemijskim sredstvima, zaleđivanjem i dimljenjem, izrađuju barene i polutrajne kobasice i zimsku salamu, različite polutrajne i trajne suhomesnate proizvode i slaninu. Mesari mogu raditi u obrtništvu i u industrijskoj proizvodnji. U obrtničkim radnjama i prodajnim centrima mesari režu, važu i prodaju svježe meso i suhomesnate proizvode. |
Srednja škola Petrinja |