2017-10-21 20:02:26

Prvi dan u mesarskom praktikumu

Pišu: Patrik Barunčić, Davor Jurković, Antonio Luketić, Ivan Ravnjak, Romano Spahić, 3.e

                          

   Prvi dan u mesarskom praktikumu nas mesara iz 3. e bio je ponedjeljak 11. rujna 2017. godine. Dan je počeo u 8 sati ujutro, kada nas je u praktikumu dočekao naš mentor, profesor Ivo Jelečević. Naš prvi zadatak bio je jednostavan; odjenuli smo bijele kute i pripremili se za rad.

                       

            Najprije smo naučili da prije svakog posla praktikum treba dobro oprati i dezinficirati. Tek tada, kada osiguramo da neće doći do kontaminacije, odnosno zagađenja, možemo krenuti u preradu. Prvo je Antonio Luketić rasjekao svinjsku polovicu na anatomske dijelove, dok smo ga mi promatrali. Usput nam je svaki postupak objašnjavao. Prvo je od leđa odvojio hamburger, rebra, zatim lopaticu, plećku i vrat, kare te na kraju but koji je najveći mišić. Zatim je svaki od tih dijelova iskostio dok smo mu mi sjekli meso, odnosno pripremali ga za wolf. Wolf je stroj za mljevenje mesa u kojem smo radili nadjev za kobasice zvane češnjovke. U nadjev za češnjovke, osim mesa, stavili smo i začine; češnjak, po kojem su kobasice i dobile ime, papar, slatku papriku i sol. Koristili smo nitratnu sol radi crvene boje mesa. Kada smo napravili nadjev, stavili smo ga u hladnjak da se bolje stisne, kako bismo kasnije mogli lakše puniti crijeva za kobasice.

                    

            Prije završetka radnog dana morali smo sve očistiti od naslaga masnog tkiva te dezinficirati za sljedeći dan. Može se reći da smo dan završili onako kako smo ga i počeli. Presvukli smo se i napustili mesarski praktikum. Sve u svemu, prvi dan smo se odlično proveli te s veseljem očekujemo svaku praktičnu nastavu.

 


Srednja škola Petrinja