preskoči na sadržaj
O GLOBE programu

  Znanstveno obrazovni program GLOBE (globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša) pokrenuo je 1994. g američki potpredsjednik Al Gore na Dan planeta Zemlje. U SAD-u je vođenje programa povjereno Nacionalnoj upravi za atmosferska i oceanografska pitanja (NOAA) kao glavnom nositelju ,a  u njegovo ostvarivanje uključeno je još šest vladinih agencija. Do ljeta 1998. potpisivanjem sporazuma, programu GLOBE priključilo se 70 zemalja iz cijelog svijeta.

Hrvatska je bila među prvim zemljama koje su pristupile ostvarivanju tog svjetskog programa (sporazum je potpisan 13. travnja 1995.). Glavni nositelj programa u RH je Ministarstvo prosvjete i športa, a supotpisnik sporazuma je Državna uprava za zaštitu  prirode i okoliša. Danas sa stotinjak škola koje aktivno ostvaruju program, redovito obavljajući mjerenja i šaljući podatke  Hrvatska je stekla ugled i simpatije u GLOBE zajednici.  Program predviđa učenička mjerenja i bilježenja podataka iz neposrednog okoliša s područja meteorologije, geologije, biologije, hidrologije, kartiranja i daljinskog istraživanja. Prikupljeni se podaci šalju u zajedničku bazu podataka, smještenu u SAD, tamo se obrađuju i koriste za izradu vizualizacija i modela koji omogućuju bolje razumijevanje i tumačenje globalnog okoliša i lokalnih specifičnosti.

Sudjelujući u ovom programu učenici dolaze do novih spoznaja o okolišu i razvijaju pozitivan stav prema prirodi koja nas okružuje. Učenici oblikuju aktivan odnos spram okoliša, stječući uvjerenje da i oni mogu pridonijeti njegovu znanstvenu razumijevanju očuvanju. U razradi edukativnih i metodoloških aspekata sudjelovali su vrhunski stručnjaci . Stoga ostvarivanje ovog programa vodi k osuvremenjivanju nastave te može poslužiti kao model za uvođenje učinkovitog odgoja i obrazovanja za okoliš.

Komunikacija između učenika i znanstvenika odvija se putem interneta, a prikupljeni podaci na taj su način javni dostupni svima. GLOBE stranice na internetu možete posjetiti na adresi: http://www.globe.gov.

Možete pogledati i blog GLOBE tima naše škole na adresi: http://www.petrinjaglobe.blog.hr/.preskoči na navigaciju