preskoči na sadržaj
O Zadruzi

       

 

Učenička zadruga ,,Bratovština,, utemeljena je 15. listopada 1982. godine, kao zadruga tadašnjeg Centra usmjerenog obrazovanja ,,Braća Hanžek,,.                                                                  
Zadruga ima tri sekcije: ratarsku (uzgoj kukuruza),povrtlarsku (uzgoj povrtlarskih kultura i jagoda) istočarsku (uzgoj kunića u novootvorenom zečinjaku).

Rad je prekinut 1991. godine zbog progonstva, sve do obnoviteljske skupštine održane 27. siječnja 1994. godine u Sisku, gdje i započinje sa radom. Pokretač rada zadruge, ujedno i njezin predsjednik bio je profesor Matija Bučar s  vanjskim suradnicima inž. Vujčićem, inž. Boranićem i djelatnicima škole, profesorima Milošom Petrovićem, Antom Balenom, Darkom Egićem.

Zadruga je u početku imala dvije sekcije - pčelarsku i gospodarsku a u njen rad zajedno s učenicima bili su uključeni i ostali djelatnici škole, profesori Vesna Radulović, Branka Beloglavec, Ivančica Ivanić, Ljiljana Lekanić Kljaić, Dubravka Filipović.
Povratkom u slobodnu Petrinju, u školskoj godini 1995./96., zadruga dobiva i treću sekciju - uzgoj i skupljanje ljekovitog bilja, a u njen rad se u školskoj godini 1998./99. uključuju i profesori Štefica Vidušić i Gordana Hnojčik.

Profesor Matija Bučar voditelj je zadruge sve do početka školske godine 2000./2001. kada prelazi na Visoku učiteljsku školu u Petrinji, a voditelj zadruge postaje profesor Drago Franić.

Zadruga u toj školskoj godini broji pet sekcija koje traju i do danas. Pčelarska sekcija nastavlja s radom,  a voćarska, cvjećarska i keramičarska sekcija nastaju iz gospodarske sekcije. Uzgoj i skupljanje ljekovitog bilja kao sekcija prestaje s radom, a osniva se nova, likovna sekcija ili radionica primjenjenih  umjetnosti.

U rad zadruge osim već gore spomenutih, uključuju se i drugi, novi djelatnici škole, profesori Stjepan Jelača, Ivo Jelečević , Iva Belaić, kao i vanjski suradnici Edit Posavec-Kolić i Ante Marić.

U školskoj godini 2010./2011. na incijativu  profesora Ive Jelečevića  dolazi do osnivanja Prehrambeno tehnološke sekcije,  koja promiče specifičnosti struke i kao i ostale sekcije rade na očuvanju baštine našeg kraja. U školskoj godini 2013./2014. keramičarsku sekciju kao vanjski suradnik počinje voditi Željka Kleković Brajenović.
preskoči na navigaciju