preskoči na sadržaj
Školski laboratorij

SREDNJA ŠKOLA PETRINJA

PEDOLOŠKI LABORATORIJ

Ivana Gundulića 3

44 250 Petrinja


Projekt AGRI + financiran od strane Europske Unije završen je 22.09.2013. godine. Cilj projekta bio je nabava opreme za pedološki laboratorij i novi kurikulum. Plan je bio osposobiti laboratorij za uzorkovane tla za potrebe OPG-a i ostalih poljoprivrednih proizvođača te uvođenje novog programa u poljoprivrednu školu. Planiralo se 7 osnovnih kemijskih analiza dok se za potrebe fizikalnih analiza na stranicama Savjetodavne službe nalazi detaljna pedološka karta. Upitnik i upute za agrokemijsku analizu nalaze se na web stranici škole te se zainteresirani mogu detaljno informirati.

 

Nakon nabavljanja i opremanja laboratorija za rad na analizama tla zaduženi su Tanja Polanšćak i Antonio Štefan. U studenom 2014. godine sklopljen je ugovorni odnos sa gđom. Nadom Dopudžom iz firme Dane D za obučavanje Tanje Polanšćak i Antonia Štefana za rad u laboratoriju. Školovanje je provedeno u periodu od studenog 2014. do veljače 2015. godine te su planirane metode za provođenje kemijske analize postavljene.

 

Analiza se radi po referentnim metodama-laboratorij nije akreditiran i ona obuhvaća određivanje pH u vodi i KCl-u, ukupne karbonate, fiziološki aktivno vapno, ukupni dušik po Kjeldahlu, fiziološki aktivan fosfor i kalij te humus.

 

Početkom veljače 2015. godine Tanja Polanšćak i Antonio Štefan odlaze u Srednju školu Bedekovčina u svrhu kontrole ispravnosti postavljenih metoda. Kuharice laboratorija u Petrinji uspoređuju se sa kuharicama laboratorija u Bedekovčini te se iz Bedekovčine donose uzorci tla poznatih rezultata kemijske analize. Provodi se analiza njihovih uzoraka te je utvrđeno da su metode našeg laboratorija dobro postavljene.

 

Obavijest o radu pedološkog laboratorija u Srednjoj školi Petrinja poslana je Gradu Petrinja, Popovača, Sisak, Glina, Općini Lekenik te Sisačko-moslavačkoj županiji 13. ožujka 2015. godine u svrhu obavješćivanja poljoprivrednih proizvođača te eventualnog sufinanciranja troškova kemijske analize za svoje proizvođače.

 

U svrhu promoviranja laboratorija izrađen je jambo plakat i postavljen uz glavnu cestu u školskom vrtu, a napravljene je i reportaža o pedološkom laboratoriju te je članak objavljen u Večernjem listu.

 

Srednja škola 30. ožujka 2015. godine sklapa ugovor o poslovnoj suradnji sa Centrom za šljivu i kesten u Jabukovcu za davanje gnojidbene preporuke, koju će Centar davati na temelju rezultata analize tla.      

 
preskoči na navigaciju