preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
 
BOOKsa

Engleski jezik

Hrvatski jezik
 • Calcor 0.2

Geografija

Fizika
 • Phun
 • Povijest fizike

Povijest

CARNet

Samo DOBRE vijesti

Životinje

Dobro je činiti dobro

Tražilica


Školski laboratorij

SREDNJA ŠKOLA PETRINJA

PEDOLOŠKI LABORATORIJ

Ivana Gundulića 3

44 250 Petrinja


Projekt AGRI + financiran od strane Europske Unije završen je 22.09.2013. godine. Cilj projekta bio je nabava opreme za pedološki laboratorij i novi kurikulum. Plan je bio osposobiti laboratorij za uzorkovane tla za potrebe OPG-a i ostalih poljoprivrednih proizvođača te uvođenje novog programa u poljoprivrednu školu. Planiralo se 7 osnovnih kemijskih analiza dok se za potrebe fizikalnih analiza na stranicama Savjetodavne službe nalazi detaljna pedološka karta. Upitnik i upute za agrokemijsku analizu nalaze se na web stranici škole te se zainteresirani mogu detaljno informirati.

 

Nakon nabavljanja i opremanja laboratorija za rad na analizama tla zaduženi su Tanja Polanšćak i Antonio Štefan. U studenom 2014. godine sklopljen je ugovorni odnos sa gđom. Nadom Dopudžom iz firme Dane D za obučavanje Tanje Polanšćak i Antonia Štefana za rad u laboratoriju. Školovanje je provedeno u periodu od studenog 2014. do veljače 2015. godine te su planirane metode za provođenje kemijske analize postavljene.

 

Analiza se radi po referentnim metodama-laboratorij nije akreditiran i ona obuhvaća određivanje pH u vodi i KCl-u, ukupne karbonate, fiziološki aktivno vapno, ukupni dušik po Kjeldahlu, fiziološki aktivan fosfor i kalij te humus.

 

Početkom veljače 2015. godine Tanja Polanšćak i Antonio Štefan odlaze u Srednju školu Bedekovčina u svrhu kontrole ispravnosti postavljenih metoda. Kuharice laboratorija u Petrinji uspoređuju se sa kuharicama laboratorija u Bedekovčini te se iz Bedekovčine donose uzorci tla poznatih rezultata kemijske analize. Provodi se analiza njihovih uzoraka te je utvrđeno da su metode našeg laboratorija dobro postavljene.

 

Obavijest o radu pedološkog laboratorija u Srednjoj školi Petrinja poslana je Gradu Petrinja, Popovača, Sisak, Glina, Općini Lekenik te Sisačko-moslavačkoj županiji 13. ožujka 2015. godine u svrhu obavješćivanja poljoprivrednih proizvođača te eventualnog sufinanciranja troškova kemijske analize za svoje proizvođače.

 

U svrhu promoviranja laboratorija izrađen je jambo plakat i postavljen uz glavnu cestu u školskom vrtu, a napravljene je i reportaža o pedološkom laboratoriju te je članak objavljen u Večernjem listu.

 

Srednja škola 30. ožujka 2015. godine sklapa ugovor o poslovnoj suradnji sa Centrom za šljivu i kesten u Jabukovcu za davanje gnojidbene preporuke, koju će Centar davati na temelju rezultata analize tla.      

 

UPITNIK ZA UČENIKE 
Vijesti iz knjižnice
31.03.2017.
Podzemna knjižnica
Na otoku Svalbard otvorena podzemna knjižnica.

18.10.2016.
Mjesec hrvatske knjige 2016.
Školska knjižnica se i ove godine pridružuje obilježavanju Mjeseca hrvatske knjige, manifestaciji koja više od dva desetljeća uspješno promiče knjigu i čitanje kao društvenu vrijednost.


 
preskoči na navigaciju