preskoči na sadržaj
Vijesti iz knjižnice

Origamijem protiv potresa

Imali smo više povoda za jučerašnji susret u OŠ Jabukovac, školi koja nam je nesebično pružila privremeno utočište. Prvi je bio Dan planeta Zemlje ( 22.travnja ), omotan drugim, Noći knjige ( 23.travnja ), a zapravo je jedini razlog živi susret s drugim ljudima. Pogotovo ako se ono odvija u školskom prostoru, mjestu koje nam danas jako nedostaje.


U ponovnoj suradnji s učiteljem likovne kulture iz Đurđevca, nekadašnjeg studenta petrinjskog Učiteljskog fakulteta, sentimentalno vezanog uz naš grad, organizirali smo prigodnu radionicu izrade origami knjige. Zoran Vidaković već je poznat gost i suradnik u našoj knjižnici. Imali smo ga priliku vidjeti i razgovarati s njim prvi put 2015. g s putujućom izložbom knjiga  Otk(r)ivanje srca: Mnogocrtje, višeglasje, oblici i svjetlopisi (Prijateljska sinergija – Umjetničke knjige u jednom primjerku), a zatim 2018.g. na radionici Tunel knjiga.

U gotovo idiličnom seoskom okruženju Zoran nam je pričao o Japanu, njihovim neobičnim kulturnim obrascima ponašanja, perfekcionizmu, usredotočenosti na rad, i važnosti malih stvari u životu.

S profesoricom Ljiljanom Lekanić – Kljaić i nekolicinom naših učenika iz raznih razreda naučili smo izraditi, oslikati, ispisati male knjige od papira u origami tehnici.

Hvala svima na odazivu, bilo je lijepo!Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Kristina Andlar   datum: 23. 4. 2021.
preskoči na navigaciju