preskoči na sadržaj
Vijesti iz knjižnice

Mjesec hrvatske knjige 2022.

Manifestacija MJESEC HRVATSKE KNJIGE svake se godine obilježava u školskoj knjižnici.

Ove godine je tema: MLADI I KNJIŽEVNOST ( Misli na sebe- čitaj! )


Školska knjižnica polazi od teze kako je uvijek moguće stvoriti nove čitatelje, odnosno ne izgubiti ih tijekom procesa odrastanja. Ako ne želimo izgubiti mlade čitatelje, trebalo bi razmisliti o tome što ih zanima i kakve su to knjige koje bi oni voljeli čitati.
Jako je važno mladima ponuditi knjige koje govore o njima i izravnije se suočavaju sa stvarima koje ih zanimaju, privlače, provociraju, brinu i muče te koje su pisane jezikom koji im je blizak.
U skladu s navedenom idejom, školska knjižnica želi poštivati mladog čitatelja i ponuditi mu tekstove/knjige bliske njegovom unutarnjem svijetu.
Aktivnost „Mislim na sebe, čitam u sebi“ provodit će se mjesec dana, koliko traje manifestacija čitanjem u sebi izabranih tekstova. Znanstvenici kažu kako je dovoljno mjesec dana da se stekne nova navika. U ovom slučaju radimo na stjecanju/održavanju navike čitanja prema metodi Sustained silent reading – oblik rekreativnog čitanja u školi gdje učenici čitaju tiho u određenom razdoblju svaki dan, s temeljnom pretpostavkom da učenici uče čitati čitajući. Svaki dan, u trajanju od pola sata, učenici u knjižnici čitaju knjige koje su sami odabrali. Nakon mjesec dana slijedi analiza ne samo pročitanog djela, nego promjena koje su im se dogodile tijekom samog procesa.

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Kristina Andlar   datum: 31. 10. 2022.
preskoči na navigaciju