preskoči na sadržaj
Vijesti

PREHRAMBENI TEHNIČARI - STRUČNI POSJET MINI MLJEKARI VERONIKA D.O.O. 🎒🥛🧀


Učenici 3. d razreda, smjer prehrambeni tehničar, u pratnji nastavnica Jasmine Cvetnić i Dubravke Rebić, u petak su posjetili Mini Mljekaru Veronika u Desiniću kako bi se pobliže upoznali s tehnologijom mlijeka i mliječnih proizvoda.
Mini mljekara Veronika proizvodi svježe mlijeko, kefir, jogurt, stepko, maslac, različite vrste sireva (tvrde i polutvrde sireve, svježi i meki sir, skutu, škripavac...), a prodaje ih u svojim trgovinama u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, Splitu i Rijeci.
Kroz pogon mljekare učenike je proveo voditelj proizvodnje te im objasnio proces proizvodnje pojedinih mliječnih proizvoda. Obilazak su počeli na mjestu prijema mlijeka gdje se poseban naglasak stavlja na higijenu same sirovine i pogona. Učenici su vidjeli proizvodnju svježeg mlijeka, njegovu pasterizaciju te pakiranje na automatiziranoj liniji.
U dijelu pogona u kojem se proizvodi svježi sir, vidjeli su različite uređaje od sirnih kada, stolova za cijeđenje, hidraulične preše do kolica s policama za zrenje sira.
Voditelj pogona učenicima je objasnio postupak proizvodnje sira u salamuri, pokazao im kade za soljenje, a vidjeli su i tankove za proizvodnju jogurta, kefira, stepka te bućkalicu za proizvodnju maslaca.
Nakon obilaska pogona domaćini su učenike počastili različitim vrstama sireva i mliječnih napitaka. Učenicima se posebno svidjela stepka s voćnim okusom. 🥛🥰Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Administrator   datum: 8. 5. 2023.
preskoči na navigaciju