preskoči na sadržaj
Vijesti

Srednja škola Petrinja na GAST-u

SPLIT- Pod pokroviteljstvom Grada Petrinje i HGK ŽK Sisak, a u organizaciji Turističke zajednice Grada Petrinje, Petrinjci su dostojno predstavili svoj grad i proizvode na 15. međunarodnom sajmu Gast u Splitu od 3. do 7. ožujka 2010.Riječ je o najznačajnijem gospodarskom događaju u Hrvatskoj, što dokazuje broj od 1273 izlagača, 15 zemalja koje su sudjelovale na sajmu, znatan broj inovacija – pokretača gospodarstva,  kao i  bogati gospodarski konferencijski i stručni program.


Na sajmu GAST ove godine sudjelovali su izlagači iz  15 zemalja: Bosne  i Hercegovine, Slovenije , Makedonije , Italije, Njemačke , Austrije, Francuske, Belgije, Srbije, Indonezije, Indije, Albanije, Poljske, Crne Gore i Hrvatske.
Sajam turizma, prehrane, pića, hotelske i ugostiteljske opreme, jedan je od najvećih sajmova u regiji. U sklopu petrinjskog izložbenog prostora, svoje proizvode izložili su OPG Andrašek (proizvodnja sira), OPG Trsoglavec (proizvodnja sira), OPG Pranjić (vinogradarstvo i vinarstvo na Petrinjskom vinogorju), Bio Nektari (proizvodnja alkoholnih pića: likeri, orahovac, travarica, viljamovka..), P.T.O. Stucka (keramički uporabni predmeti i suveniri), OPG Priljeva (pčelinji proizvodi, gastro-suveniri od meda i mednih prerađevina), OPG Ćorić (proizvodi od lavande), Srednja škola Petrinja ( jabučno vino, jabučni ocat, kravlji sir, čips od jabuke, sir u maslinovom i biljnom ulju..) Domaća radinost Šešerin (etno suveniri), Domaća radinost Ratkić (etno suveniri).


Većina proizvođača dobila je markice – znak Turističke zajednice Grada Petrinje za svoje proizvode koji su izabrani kao etno, gastro i eno suveniri grada Petrinje. Zahvaljujući prepoznatljivosti i kvaliteti proizvoda, svi petrinjski proizvođači dogovorili su brojne poslovne kontakte i suradnju za daljnju distribuciju svojih proizvoda na hrvatskom tržištu.

Sajmovi su najefikasniji u demonstraciji prisutnosti na tržištu te u osiguravanju razmjene i prikupljanju informacija.

Vrlo kvalitetni kontakti su uspostavljeni s proizvođačima voća, ljekovitog bilja, vinarima, te proizvođačima opreme i uređaja za proizvodnju prehrambenih proizvoda.

Na sajmu je sudjelovao i učenik 3.d Dado Milan Malenica, koji je svojim marljivim i kvalitetnim radom uistinu zalužio da bude prisutan ovako značajoj i kvalitetnoj manifestaciji. Isto tako mora se reći da su učenici 4.d i 3.d uveliko doprinijeli da se sve aktivnosti u praktikumu prehrane i realiziraju. Nadam se da će slijedeće godine, ako budemo pozvani na Gast, priliku da sudjeluje na ovako velikoj predstavi dobiti više učenika.

 

Posjetitelji sa kojima smo bili u kontaktu za vrijeme održavanja sajma su imali samo riječi hvale, za sve naše proizvode.

Čips od jabuke, nepoznanica, jabučno vino, također. Ali, prilikom kušanja, oduševljenje, pa to je uistinu odlično. Pa, kako se to proizvodi, što se sve stavlja u proizvod, kako se čuva, tko to radi i tako dalje. Zašto kuhani sir, koja je razlika između kuhanog sira  i npr. ementalera, gaude i dr.

Moram naglasiti da je Srednja škola Petrinja bila jedina škola koja je sudjelovala na sajmu sa svojim proizvodima.

 

Imali smo jako dobre razgovore s predstavnicima županije, koji su nam obećali da će nas i dalje financijski podržavati u našim daljnim aktivnostima.

Moram se na koncu zahvaliti Gradu Petrinji, Turističkoj zajednici Grada Petrinje, Županijskoj komori Sisak, te Županiji Sisačko-moslavačkoj, što su prepoznali naše kvalitetne proizvode, te nas pozvali na ovako značajnu manifestaciju.

 

Petrinja, 18.ožujak 2010.                                    priredio Ivo Jelečević, dipl.ing.



Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ivo Jelečević   datum: 21. 3. 2010.




preskoči na navigaciju