preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
 
BOOKsa

Engleski jezik

Hrvatski jezik
 • Calcor 0.2

Geografija

Fizika
 • Phun
 • Povijest fizike

Povijest

CARNet

Samo DOBRE vijesti

Životinje

Dobro je činiti dobro

Tražilica
Vijesti

Goranovka Lana

Goranovo proljeće je najuglednija pjesnička manifestacija utemeljena 1964. godine u spomen na velikog hrvatskog pjesnika Ivana Gorana Kovačića. Održava se svake godine na dan pjesnikova rođenja 21. ožujka u njegovom rodnom gradu Lukovdolu u Gorskom kotaru, što nije bio slučaj ove godine zbog drastično smanjenih sredstava.

Dana 27. travnja održan je program povodom pjesničkog uspjeha učenice 4.a razreda Lane Sučec, ovogodišnje dobitnice prve nagrade na Goranovom proljeću.


Program je vodila Gabrijela Žugaj, a otpočeo je filmom naše učenice Tee Harčević koja je s ljubiteljima poezije a pod vodstvom profesorice Ljiljane Lekanić-Kljaić 1. travnja uživala u poetskom druženju s Lanom pod imenom Ne bojimo se poezije i kamerom zabilježila dojmljive prizore u idiličnom okruženju zavičajnoga krajolika.

Nakon filma u opuštenoj atmosferi Kristina Lovrić, učenica 4. b razreda, intervjuirala je Lanu. Intervju nam je otkrio mnoge zanimljivosti o našoj pjesnikinji. U sklopu intervjua Lana nam je pročitala svoje pjesme prema vlastitom izboru. Posebno nas se dojmila pjesma 25. Božić Antuna Branka Šimića, inspirirana najvećim pjesničkim imenom hrvatskoga ekspresionizma Antunom Brankom Šimićem. Na njezinu su se pjesmu osvrnuli i članovi prosudbenog povjerenstva Goranova proljeća istaknuvši: „Čitamo, konačno, lijepe i jednostavne, čudesne i izdašne stihove o putovanju pjesnika Antuna Branka Šimića i njegovu rodnom mjestu, gdje u vlaku za Drinovce 'prihvaćao je sjedalo od lažnih obećanja,/ u svakom zavoju, srce je padalo sve niže,/ ali ostajalo je njemu'. I nije pjesma zastala na trenutku jer treba još stići uskotračnom prugom do bezvjezdane polunoći koja je pazila da Šimić u vlaku ne zaspe…"

Da Šimića možemo doživjeti i glazbom, pokazao nam je i Vedran Jakšić, učenik 4.a razreda, koji je odsvirao vlastitu klavirsku skladbu posvećenu velikom pjesniku.

Radujući se s Lanom, poželjeli smo joj još mnogo uspjeha na  njezinom pjesničkom putu, a voditeljica programa pozvala je sve nazočne da pogledaju izložbu radova učenika četvrtih razreda posvećenih Antunu Branku Šimiću.

tekst napisala: Nola Brajenović, 4.a Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Kristina Andlar Pešut   datum: 8. 5. 2017.

UPITNIK ZA UČENIKE 
Vijesti iz knjižnice
31.03.2017.
Podzemna knjižnica
Na otoku Svalbard otvorena podzemna knjižnica.

18.10.2016.
Mjesec hrvatske knjige 2016.
Školska knjižnica se i ove godine pridružuje obilježavanju Mjeseca hrvatske knjige, manifestaciji koja više od dva desetljeća uspješno promiče knjigu i čitanje kao društvenu vrijednost.


 
preskoči na navigaciju