preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
 
BOOKsa

Engleski jezik

Hrvatski jezik
 • Calcor 0.2

Geografija

Fizika
 • Phun
 • Povijest fizike

Povijest

CARNet

Samo DOBRE vijesti

Životinje

Dobro je činiti dobro

Tražilica
Vijesti

Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača

O važnosti stratosferskog ozona za život na Zemlji, kao i o trrenutnom stanju sada 30 godina nakon potpisivanja Montrelskog sporazuma, te o tvarima koje mu štete prezentirali su učenicima naše škole u razredima 1d, 1c, 2e, 2c, 3d, 3c  i 4d  naši vrijedni  GLOBE-ovci: Karlo K, Laura R, Ema K, Ana M, Klara P,


Ozonski se omotač stvara pod utjecajem sunčeve svjetlosti i dio je Zemljine atmosfere od 10 do 50 km iznad Zemlje. Količina ozona u atmosferi je relativno mala (maksimalne koncentracije ne prelaze 0,001 %), no njegova je važnost za život ogromna. Osim toga, ovaj sloj ograničava štetno ultraljubičasto zračenje i njegovo dostizanje do Zemlje, što pruža zaštitu ljudskom zdravlju i čitavom ekosustavu. Debljina ozonskog omotača je oko 3 mm, ali značajno varira uslijed postojećih štetnih utjecaja.

 

 

Što sami možemo učiniti?

Jako je važno educirati  se i aktivno sudjelovati u njegovu očuvanju odabiranjem prozvoda koji ne sadrže ozonu štetne tvati, općenito usvajati navike koje vode očuvanju okoliša.

Zahvaljujemo se na suradnji profesoricama: G. Olah, D. Bučar, S. Vujnović Norković, I. Ivanić, B. Beloglavec.


Izvor: Agencija za zaštitu okoliša

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Šeherzada Talić   datum: 16. 9. 2017.

UPITNIK ZA UČENIKE 
Vijesti iz knjižnice
31.03.2017.
Podzemna knjižnica
Na otoku Svalbard otvorena podzemna knjižnica.

18.10.2016.
Mjesec hrvatske knjige 2016.
Školska knjižnica se i ove godine pridružuje obilježavanju Mjeseca hrvatske knjige, manifestaciji koja više od dva desetljeća uspješno promiče knjigu i čitanje kao društvenu vrijednost.


 
preskoči na navigaciju