preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
 
BOOKsa

Engleski jezik

Hrvatski jezik
 • Calcor 0.2

Geografija

Fizika
 • Phun
 • Povijest fizike

Povijest

CARNet

Samo DOBRE vijesti

Životinje

Dobro je činiti dobro

Tražilica
Vijesti

Dani hrvatskoga jezika u Srednjoj školi Petrinja

I ove se godine od 11. do 17. ožujka obilježavaju Dani hrvatskoga jezika u Srednjoj školi Petrinja. Vrijeme je to kada intenzivnije promišljamo o stanju i položaju hrvatskoga jezika danas. Stoga su učenici gimnazijskih i strukovnih razreda uz vodstvo svojih nastavnica hrvatskoga jezika Ozane Krovinović i Kate Sužnjević u tom duhu organizirali zanimljivo jezično druženje na stubama i hodnicima naše škole. 


Učenice 1. b razreda izradile su plakat na temu povijesnog razvoja hrvatskoga jezičnog standarda od 1595. do 2016. godine. Usporedno su predstavile najstariji i najnoviji hrvatski rječnik, gramatiku, pravopis i jezični savjetnik. Učenici trećih razreda vremenskom su lentom istaknuli najvažnije trenutke u razvoju hrvatskoga jezika od Bašćanske ploče, bisera hrvatske baštine, do naših dana. Slikom i riječju oživjeli su našu burnu jezičnu prošlost i još jednom nas podsjetili na činjenicu da smo zarana postali sastavni dio europskoga kulturnog nasljeđa.

Potaknuta svakodnevnom jezičnom praksom u ispravljanju tipičnih pogrešaka svojih učenika, profesorica Ozana Krovinović motivirala ih je da izdvoje pedeset i sedam najčešćih jezičnih pogrešaka i da ih označene crvenom bojom zalijepe na lijevu stranu školskih stuba, a da na desnu stranu zalijepe ispravne oblike označene zelenom bojom. To je vrlo zanimljiv i praktičan podsjetnik na jezične pogreške koje svakodnevno činimo u govoru i pismu. Time želimo potaknuti ne samo naše učenike nego i djelatnike i posjetitelje naše škole na razmišljanje o važnosti pravilne uporabe i njegovanja hrvatskoga standardnog jezika.

Tekst napisala: Martina Prosen, 1. b

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Kristina Andlar Pešut   datum: 14. 3. 2018.

UPITNIK ZA UČENIKE 
Vijesti iz knjižnice
31.03.2017.
Podzemna knjižnica
Na otoku Svalbard otvorena podzemna knjižnica.

18.10.2016.
Mjesec hrvatske knjige 2016.
Školska knjižnica se i ove godine pridružuje obilježavanju Mjeseca hrvatske knjige, manifestaciji koja više od dva desetljeća uspješno promiče knjigu i čitanje kao društvenu vrijednost.


 
preskoči na navigaciju