Buča i bučino ulje
25. veljače 2020. u 18:30 održano je predavanje i radionica.
1. Agrotehnika buče- predavanje- Vesna Pereković Bučar, dipl.ing.agr.
2. Senzorsko ocjenjivanje bučinog ulja-predavanjie i radionica-Šeherzada Šaini Talić, dipl.ing
Briga o pravilnoj prehrani i njenom utjecaju na zdravlje danas je sve više prisutna. Ipak neke od namirnica koje su nutritivno vrijedne, često ne odabiremo. Jedna od namirnica koje su po našem mišljenju zapostavljene jeste buča i bučino ulje, što smo potkrijepili rezultatima ankete provedene u školi na uzorku od 284 ispitanika. Stoga cilj predavanja i radionice jeste promocija kvalitetnih bučinih ulja, razlikovati ih prema Zakonskoj regulativi. Potaknuti proizvodnju ne samo djevičanskih ulja, (posebno ona iz ekološkog uzgoja), nego i hladno prešanog ulja u našoj županiji.
Za potrebe radionice, zaprimili smo 6 uzoraka djevičanskog bučinog ulja. Ocjenjivanjem smo pratili karaketeristična svojstva prema zahtjevima struke. Možemo zaključiti da svi uzorci su dobrih senzorskih svojstava. Svakako bih istaknula bih dva uzorka 323 i 521 koji su bili najbolje ocjenjena.
Provođenje ovakvih radionica doprinosi poboljšanju kvalitete bučinog ulja ali i popularizaciji ove svakako nutritivno vrijedne namirnice posebice ako se radi o ekološkoj proizvodnji.