preskoči na sadržaj
Vijesti

SADNJA LOZNIH CJEPOVA


Tijekom školovanja učenici poljoprivredne struke naše škole osposobljavaju se za uzgoj vinove loze pa su tako učenici 2. f i 3. f razreda, sa svojim profesoricama Vesnom Pereković Bučar i Ivom Belaić, u subotu 22. 4. 2023. boravili u Hrastovici u vinogradu OPG-a Sigur s kojim smo nastavili kvalitetnu suradnju.

Gospodin Zlatko Sigur u svoj vinograd dosadio je 30-ak loznih cjepova sorte Škrlet. 

Škrlet je jedna od rijetkih sorti vinove loze u kontinentalnoj Hrvatskoj za koju s velikom sigurnošću možemo reći da je autohtona. Osim Škrlet, ova se sorta često naziva i  Ovnek žuti. Prvi spomen, vezano uz područje oko Petrinje, nalazi se u Gospodarskom listu XII/1856. godine u spisu „Trsovi Hrvatske“ i to pod nazivima Kanigl gruner, Ovnek, Osukač ili Maslec. Ovo je prva sorta u Hrvatskoj kod koje je pokrenut postupak klonske selekcije. 

Naši učenici sudjelovali su u sadnji klonova naše autohtone sorte Škrlet koji su proizvedeni u Njemačkoj u sklopu provedbe projekta "Uloga klonske selekcije škrleta u obnovi autohtonih vinograda", koji je provodio profesor Ivan Pejić sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta u suradnji sa Županijom.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Administrator   datum: 25. 4. 2023.
preskoči na navigaciju